Πώς γίναμε πλούσιοι

WC-croquant

Του Neron Solyopolega

Ρώτησα τη µαµά µου, αν µου επέτρεπε να χέσω κι αφού πήρα την καταφατική της απάντηση, άνοιξα την πόρτα του καµπινέ και µπήκα. Σίγουρα η προσπάθειά µου θα άξιζε. Η φυσιολογική µου ανάγκη είχε πάρει τώρα έγκριση, ένα σκοπό, ίσως κιόλας να δικαιωνόµουνα γι’ αυτή µου την πράξη.

 Η γιαγιά-Ευγενία πρόσθεσε να βάλω λίγα κακά στη µύτη µου και να πάω να τους σκιάξω… Έβγαλα το παντελόνι, έβγαλα και το σώβρακο. Πήρα χαρτί υγείας, το έβρεξα και πέρασα γύρω-γύρω τη λεκάνη. Μετά πήρα την ίδια ποσότητα χαρτιού και σφούγγισα τη βρεγµένη λεκάνη, τράβηξα και το καζανάκι. Τώρα όσο νάναι είχα περιορίσει τον κίνδυνο να κολλήσω κάποιο µήκυτα.

Η λεκάνη µας έχει πράσινο χρώµα, δώσαµε κάτι παραπάνω αλλά τα αξίζει τα λεφτά της. Γιατί όσο και να το κάνουµε, καθαρή ή όχι, έχει την αισθητική της ελπίδας, µε τη σφραγίδα του πράσινου. Όποιος και να τη χρησιµοποιήσει το χαίρεται. Πώς να το κάνουµε, το πράσινο χρώµα ξεκουράζει το µάτι.

Καθόµουνα και σφιγγόµουνα. Περίµενα µε αγωνία να ακούσω τον ήχο της πρώτης κουράδας. Αυτό το «πλαφ», άλλοτε γεµάτο, άλλοτε βαρύ, άλλοτε νωχελικό, πολλές φορές γλυκό, µερικές διστακτικό. Γιατί όπως και νάχουν τα πράγµατα η πρώτη κουράδα είναι και η καθοριστική για το χέσιµο. Από αυτή µπορείς εύκολα να καταλάβεις αν θα αφοδεύσεις επιτυχηµένα ή αν θα έχεις κανά χεσιµατάκι του ποδαριού. Αυτή τη φορά µε δυσκόλευε λίγο, µα αυτή η καθυστέρηση την κάλυπτε µε µυστήριο. Άρχισα να κοκκινίζω, όχι από ντροπή αλλά από το σφίξιµο. Για να την καλοπιάσω άρχισα να τραγουδώ το µικρό τραγουδάκι, που είχα συνθέσει γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις. «Κουράδα-κουραδάκι σ’ αγαπώ, κουράδα – κουραδάκι σ’ εκτιµώ!».

Επιτέλους βγήκε. Βγήκε σε όλο της το µεγαλείο. Είχε και σωστό µέγεθος αλλά και προδιαγραφές. Οι κουράδες µου συνήθως είχαν όλα τα χρώµατα, τώρα κατάφερνα για πρώτη φορά να παράγω και ριγέ. Δυστυχώς όµως οι άλλες δυο ήταν πιο µικρές και µονόχρωµες, µια κόκκινη και µια κίτρινη. Επειδή η γιαγιά µου στη ζωή της δεν είχε δει ποτέ ριγέ κουράδα τη φώναξα να τη δει. Όταν µπήκε στο µπάνιο µε είδε που χάιδευα τον πούτσο µου. Αυτό βέβαια δεν της προξένησε καµιά σηµασία γιατί µε είχε δει πολλές φορές που τον έπαιζα…

Όταν είχε κέφια µου τον έπαιζε κι αυτή, αλλά τέτοιο παιχτήρι δεν µπορούσε να το κάνει κανείς. Κάτι φιλαράκια που µε κορόιδευαν, όταν τους τον έπαιξε παράτησαν τις γκόµενές τους και έρχονταν κάθε µέρα σπίτι. Όταν κατάλαβαν στο τέλος ότι είχαν εθιστεί, ήταν αργά γι’ αυτούς. Όσο και να προσπαθούσαν να το κόψουν, δε γινόταν τίποτα. Τους είχα προειδοποιήσει, όποιος το δοκιµάζει, το ξαναδοκιµάζει, το θυµάµαι σα και χθες που τους τόλεγα.

Μόλις είδε αυτή την κουράδα, έσκυψε και γονάτισε. Έκανε το σταυρό της τρεις φορές και φιλώντας µου τα πόδια έντροµη από δέος, κατασυγκινηµένη είπε.

Αυτή η µέρα είναι η πιο σηµαντική της ζωής µου, τάχα δει όλα στη ζωή µου εκτός απ’ αυτό. Τώρα µπορώ να πεθάνω ήρεµη. Για µια στιγµή ένοιωσα σαν το Χριστό, κάτι µε γέµισε. Βρήκα την αυτοπεποίθηση που είχαν οι προφήτες. Φανερά κουρασµένη βγήκε από τον καµπινέ και µε δάκρυα στα µάτια µε όλη της την ψυχή µου ευχήθηκε να γίνω καλό παιδάκι… παιδάκι… παιδάκι. Ευχαριστώ πολύ γιαγιά είπα, αλλά δε µ’ άκουσε.

Απλώς επαναλάµβανε όλο και πιο σιγά «να γίνεις καλό παιδάκι… παιδάκι». Έβαλε λίγο από τη ριγέ κουράδα στη µύτη της και ξάπλωσε στο κρεβάτι της. Δε µίλαγε καθόλου και το βλέµµα της ήταν ευτυχισµένο. Σε λίγο τη βρήκε ο αιώνιος ύπνος.

Ήταν 23 Δεκέµβρη και έκανε τόσο ζέστη που µου θύµιζε την πατρίδα µας τη Βραζιλία, πριν έρθουµε πρόσφυγες σ’ αυτό τον κρύο τόπο. Κάθε 23 Δεκέµβρη γιορτάζουµε τα Δεκεµβριανά. Η µάνα µου φτιάχνει κέικ και έχουµε πάρτυ. Γιατί κληρονομήσαμε τα εκατομμύρια της γιαγιάς μου και έτσι γίναμε πλούσιοι.

Το παραπάνω διήγημα αντλήθηκε από τη συλλογή A LA LA – GODS (Έκφραθιθ τηθ Μεταπρωτοποριακήθ Τέχνηθ εν Ελλάδι) GAMO-TO PUBLICATIONS, 1986. Θεσσαλονίκη.

2 responses »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s