Ναυάγιο στην Ερμιόνη

Standard

Full-moon-and-one-of-the-shipwrecks-rusting-into-the-sands-of-Necochea-on-the-Argentine-coastlineτου Απόστολου Θηβαίου

Σήκωσε το πρόσωπό του. Τόσα χρόνια διάβαζε τους νεκρούς. Συγγραφείς που είχαν τελειώσει εδώ και καιρό το έργο τους. Ονόματα κορυφαίων δημιουργών σε φωτογραφίες και λήψεις μιας άλλης εποχής.
Ο νεαρός όμως του μιλούσε για κάτι ολότελα διαφορετικό. Είχε εισβάλει μες στο κατάστημα νωρίτερα τ΄απόγευμα. Κρατούσε μερικά φυλλάδια στην αγκαλιά του και έδειχνε ρομαντικός. Όμως με κάποια σοβαρότητα που σ΄ανάγκαζε να σεβαστείς την παρουσία του και να μην θεωρήσεις τίποτε ελαφρύ. Λοιπόν, ο νεαρός μιλούσε για κάτι ολότελα διαφορετικό, μια απεικόνιση των νέων καιρών, οράματα γραμμένα στα μελλοντικά τοπία, κάτι ασύλληπτα πράγματα που θα μπορούσαν ν΄ανατρέψουν την κατάσταση. Μιλούσε μ΄ακρίβεια, πετώντας κάθε τόσο ένα υπέροχο, λατινικό επίγραμμα. Συνήθως ευφυολογήματα ή απρόσωπες προστακτικές στις γλώσσες της μεσογείου.Το μυθιστόρημα που υποδείκνυε, γραμμένο στην ελληνική, δίχως περιττές διορθώσεις, μ΄έναν απεριόριστο σεβασμό στα πνεύματα. Το χυμένο μελάνι τόπους τόπους θόλωνε τα στοιχεία, όμως αρκούσε η αίσθηση για να διαδραματιστούν οι μυστικές τελετές.
Είναι γραμμένο σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, με διαβεβαίωνε. Φλεγόταν ολόκληρος. Θα μπορούσε να χυθεί στο πάτωμα ανά πάσα στιγμή, έτσι όπως ήταν παλμός. Έσβηνε και χανόταν αδιάκοπα, όπως μακρινό σήμα. Συμφωνήσαμε. Κράτησε το αντίτιμο και άφησε τα χειρόγραφα.
Επετεύχθη η συμφωνία στις συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών. Η σημασία του βραδινού διαγγέλματος. Νεκρή η νεαρή ορειβάτρια. Οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική ταυτότητα της Π.Σ. Τρομερές λεπτομέρειες από τους διασωθέντες. Το ναυάγιο της Ερμιόνης. Αγαλματίδια της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου στην Αρκαδία. Αναβολή του ποδοσφαιρικού αγώνα. Ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Προετοιμαστείτε για τους τυφώνες, εγχειρίδιο οδηγιών. Πασχαλινά κουπόνια. Το σχέδιο ανάπλασης της γεωργικής σχολής. Επικίνδυνη προσγείωση μεταγωγικού αεροσκάφους.
Αυτή η ιστορία συνεχιζόταν επί χρόνια. Σ΄όλο το χειρόγραφο εκτυλίσσονταν γεγονότα μισού αιώνα. Το πλοίο «Αίαντας», ας πούμε, για το οποίο γινόταν μια αναφορά στ΄αλήθεια υπήρχε. Όμως βρισκόταν ακόμη στο σχεδιαστήριο και όσο για τους τυφώνες, είχαν ρίξει τα σπίτια χάμω εδώ και μέρες, αναγκάζοντας τα συνεργεία τεχνιτών να επιδιορθώνουν τα υποστηλώματα και τις μουσκεμένες ψευδοροφές. Οι διασωθέντες, άνθρωποι υπεράνω υποψίας που μας προβληματίζουν πάντα με τη δυσάρεστη έκπληξή τους, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ένα καθ΄ομολογία πλούσιο δείπνο.
Έπειτα έφυγαν όλοι κλαίγοντας. Θα έδιναν μάχες από στενό σε στενό, το γνώριζαν.Τα χρόνια, οι ειδήσεις , τα γέρικα γυαλικά. Οι μάχες αυτές, γέρνουν επικίνδυνα. Το ίδιο το μυθιστόρημα ή μια πτυχή του καλύτερα, ζωντανεύει. Πάντα η εποχή της αφθονίας σ΄ανθρώπους, μαρτύρια και γυμνά. Και έπειτα η τελική έξοδος στο φως των θεάτρων. Ο αβαθής παρατατικός και άλλες ευεργεσίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s