ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Standard

diafimisi

του Δημήτρη Φύσσα

ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Όπου μικρολίστες παιδικής ηλικίας.

Από τις ΗΠΑ του 1964 -τότε λέγαμε σκέτα «Αμερική»- ο Πανταζής και η Σούλα φέρανε διάφορα. Ανάμεσά τους και τα εξής:
Φρουτοσαλάτα κονσέρβα, κετσάπ (sic), πλαστικά φρούτα, κερομπογιές, ανοιχτήρι κονσέρβας τύπου «πεταλούδα», δυο φωτογραφικές μηχανές – κυβικά κουτιά του 1 δολαρίου, τη «Lazy Susie» (ξύλινη, περιστρεφόμενη πιατέλα με χωρίσματα για ξηρούς καρπούς), ένα πλαστικό κουκλάκι ινδιανάκι τυλιγμένο στην κάπα του με κόμμωση τύπου μοϊκάνι (θα λέγαμε σήμερα), ένα πύραυλο με θαλαμίσκο και τον αστροναύτη του. Όλα αυτά ήταν εντελώς άγνωστα όχι μόνο σε μένα, μα και γενικά στην τοτινή Αθήνα.
Ακόμα, φιλμάκια βιου μάστερ (με τουριστικές εικόνες των ΗΠΑ), δυο τρανζιστοράκια με τις θήκες τους των 3 δολαρίων, μια κούκλα μαυρούλα στρουμπουλή, ένα φορητό πικάπ με ηχείο – καπάκι, μια γραφομηχανή που έγραφε αγγλικά και μια κινηματογραφική μηχανή λήψης. Αυτά ήτανε γνωστά, αλλά ήτανε και πολύ σπάνια.
Φέρανε και βιβλία: Το «1984» του Τζορτζ Όργουελ, το «Κατς -22» του Τζόζεφ Χέλερ, το «Γυμνό πίθηκο» του Ντέσμοντ Μόρις, το τουριστικό αλλά αξιοπρεπές «Our Fifty States» και πολλά αστυνομικά τσέπης. Τα τρία πρώτα παίξανε τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωσή μου κι ήταν τα πρώτα βιβλία που διάβασα τσάτρα πάτρα στ΄ αγγλικά, αφού τα είχα διαβάσει και ελληνικά.
Τέλος, ο Πανταζής κι η Σούλα άρχισαν να χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις ή εκφράσεις όταν ήθελαν να πουν κάτι που να μην το καταλάβουν τα παιδιά: «never mind», «he’s right», «children», «don’t say». Εμείς όμως σύντομα καταλάβαμε τα νοήματα και τους δουλεύαμε.
Πάντως η Σούλα εξαρχής μάς είπε για το «Constellation», τον τύπο του διηπειρωτικού αεροπλάνου με το οποίο είχε ταξιδέψει. Μας είπε και τι σήμαινε, αστερισμός.
Ταξιδεύανε με διαφορετικές πτήσεις, για την περίπτωση που θα ’πεφτε τ’ αεροπλάνο.

 

 

ΟΙ ΓΑΜ(Ν)ΙΑΔΕΣ

Όπου σχεδόν χάικου

Τα ξημερώματα
Φεύγουν απ’ τα γυναικεία σπίτια
Οι γαμ(ν)ιάδες.

Τα κομμάτια προέρχονται από το ανέκδοτο βιβλίο «Αυτά και οι μετακομίσεις»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s