Δυο παράξενοι μήνες

Gallery

Δυο παράξενοι μήνες 

 

του Λευτέρη Κάρκα

 

Οι τελευταίοι δυο μήνες υπήρξαν συγκλονιστικοί για την Αμερική. Στο μέλλον ίσως να μνημονεύονται όπως το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών με επικεφαλής τον Martin Luther King το 1965. Η εν ψυχρώ δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό πυροδότησε μια σειρά σαρωτικών αλλαγών που ξεκινάει από την κατάργηση αναχρονιστικών νόμων (και την αντικατάστασή τους με φιλελεύθερα δημοκρατικά μέτρα) και φτάνει ως την αποκαθήλωση αγαλμάτων και την αλλαγή ονομασίας δημοφιλών προϊόντων.

Είναι όμως η δολοφονία του Floyd η αιτία που χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη; Είναι μάλλον η αφορμή, αν σκεφτούμε πως πολύ συχνά σημειώνονται περιστατικά ακραίας  αστυνομικής βίας με θύματα κυρίως μαύρους, των οποίων οι δράστες σπανίως τιμωρούνται. Κι αυτό ακριβώς είναι που έσπρωξε τα πλήθη στις διαδηλώσεις. Η ατιμωρησία των αστυνομικών. Το πιο συγκλονιστικό στο επίμαχο video της δολοφονίας του άτυχου  Floyd  δεν είναι το γόνατο του αστυνομικού στο λαιμό του θύματος. Είναι το απαθές βλέμμα του Derek Chauvin όταν με το χέρι στην τσέπη σκοτώνει έναν άοπλο συνάνθρωπό του που έχει ήδη παραδοθεί. Τον βιντεοσκοπούν, το γνωρίζει, αλλά δεν δείχνει να ταράζεται. Στις 17 Ιουλίου του 2014 ένας άλλος Αφροαμερικάνος, ο Erick Garner  δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο στο  Staten Island  της Νέας Υόρκης από τον αστυνομικό Daniel Pantaleo ο οποίος χρησιμοποίησε λαβή πνιγμού (chokehold). O συγκεκριμένος αστυνομικός, από δεδομένα της Αστυνομίας που διέρρευσαν, μάθαμε ότι είχε ιστορικό προβληματικής συμπεριφοράς. Και παρότι ο ιατροδικαστής διέγνωσε θάνατο απο ασφυξία και ανθρωποκτονία, ο Pantaleo ουσιαστικά δεν τιμωρήθηκε. Απλά απολύθηκε πέντε χρόνια αργότερα, το 2019. Το φοβερό έγκλημα του άτυχου Garner: Πούλαγε παράνομα, τσιγάρα..

Η προηγούμενη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες σείστηκαν από διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία ήταν το 1992, όταν στο Los Angeles  ο Αφροαμερικάνος Rodney King έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς ο οποίος καταγράφηκε σε video. Ωστόσο τώρα φαίνεται πως ωρίμασαν οι συνθήκες για σημαντικές αλλαγές. Στους δρόμους και τις πορείες, και στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Ουάσιγκτον, δεν είδα μόνο Αφροαμερικανούς. Είδα ανθρώπους όλων των φυλών, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων να απαιτούν οι νόμοι να ισχύουν για όλους. Κι εδώ είναι το βαθύτερο νόημα των μαζικών διαδηλώσεων. Το πρόβλημα δεν αφορά μονάχα μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας που τυχαίνει να είναι μαύροι. Είναι η ιστορική στιγμή που ο μέσος άνθρωπος κατανοεί  πως αν δεν βγεί στους δρόμους, σύντομα θα είναι το επόμενο θύμα. Έτσι και μόνον έτσι οι νομοθέτες κάνουν το καθήκον τους. Όσο το πρόβλημα -κάθε πρόβλημα- θεωρείται θέμα των ελαχίστων και των μειονοτήτων τόσο κουκουλώνεται και τόσο απαξιώνεται. Το 1965, ο Martin Luther King στις ιστορικές του πορείες κι ενώ διεκδικούσε δικαίωμα ψήφου και για τους μαύρους της Αμερικής , είχε κοντά του και νέους φιλελεύθερους λευκούς πολίτες. Είχε μαζί του ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Η αδικία δηλαδή άγγιξε κι αυτούς που δεν θίγονταν άμεσα. (Τυπικά όλοι οι Αμερικάνοι πολίτες είχαν δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, αποκλείονταν όσοι είχαν ελλιπείς γραμματικές γνώσεις ή αδυναμία κατανόησης του εκλογικού συστήματος. Δηλαδή το σύνολο σχεδόν του μαύρου πληθυσμού, εφόσον υπέφεραν από υψηλότατα ποσοστά αναλφαβητισμού).

Φυσικά, απέναντι στους διαδηλωτές, απέναντι σ’ όσους υπερασπίζονται τη δημοκρατία υπάρχουν και οι πολέμιοι. Αυτοί εστιάζουν (όπως ακριβώς και στην Ελλάδα) στις σπασμένες βιτρίνες και στο πλιάτσικο για ν’ αμαυρώσουν όλο το κίνημα διαμαρτυρίας. Ναι, έγιναν βανδαλισμοί σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, και ναι, στις πορείες συχνά παρεισφρύουν απολίτικοι νέοι που θέλουν μόνο να καταστρέψουν και να κλέψουν. Δεν δίνουν όμως τον τόνο. Επιπλέον ας σκεφτούμε: Γιατί κάποιος έφτασε να θεωρεί τη μοναδική ευκαιρία της ζωής του ν΄ αποκτήσει ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια, το να περάσει μέσα από μια σπασμένη τζαμαρία εν μέσω πυρκαγιών και μανιασμένων αστυνομικών; Η απάντηση είναι αυτές οι δύο τρομακτικές λέξεις : Φτώχεια και αναλφαβητισμός. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο φροντίζουν να μας βομβαρδίζουν με ελκυστικές διαφημίσεις προϊόντων, την ίδια στιγμή που φροντίζουν να μας κάνουν να νιώθουμε εντελώς ηλίθιοι αν δεν έχουμε το τελευταίο μοντέλο i phone. Ξεχνάνε ωστόσο να μας πουν τα υπόλοιπα και συγκεκριμένα για την Αμερική: Ποιο είναι το ποσοστό αναλφαβητισμού στις κοινότητες των μαύρων; Πόσα παιδιά μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες διότι ο ένας γονιός βρίσκεται στη φυλακή; Τι πρόσβαση έχουν στις υπηρεσίες υγείας και τι επιπέδου είναι τα σχολεία που φοιτούν; Αυτός είναι ο περίφημος συστημικός ρατσισμός τον οποίο κανείς δεν θέλει ν’ αντικρύσει κατάματα. Ταυτόχρονα κάποιες άλλες εταιρίες θέλοντας να καλοπιάσουν το αγοραστικό κοινό δράττονται της ευκαιρίας για νέο marketing. Αλλάζουν τις εικόνες και τις ονομασίες προϊόντων που παραπέμπουν στη δουλεία ( όπως το ρύζι Uncle Ben και τα προϊόντα Aunt Jemima). Και το θυμήθηκαν τώρα, μετά από 130 χρόνια! Ασφαλώς το κεφάλαιο είναι πολύ ευαίσθητο όταν πρόκειται για χρήματα… Στα καθ΄ ημάς οι Έλληνες είναι πολύ συμπονετικοί για τους καημένους τους μαύρους και τον ρατσισμό που υφίστανται στις ΗΠΑ. Αλλά όταν τεθούν τα παραπάνω ερωτήματα και στη θέση των Αφροαμερικανών βάλουνε τους γύφτους τότε το ρίχνουν στα ελλατωματικά γονίδια και στη φυλή τους που δεν θέλει να εκπολιτιστεί…

Το κεφάλαιο των αλλαγών και των νόμων που προαναγγέλθηκαν εν μέσω των διαδηλώσεων για το κίνημα Black Lives Matter γράφεται ακόμα. Ωστόσο, και για να το χωνέψουμε πως ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει έστω και λίγο προς το καλύτερο, παραθέτω εδώ έναν κατάλογο με τις νομικές αλλαγές που σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες:

*Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης: α) ο Δήμαρχος της πόλης θ΄ αφαιρέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον ετήσιο προϋπολογισμό των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων του Αστυνομικού τμήματος. Το ποσό αυτό θα διατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες και την πρόληψη του εγκλήματος β) έγινε ανάκληση αναχρονιστικού νόμου που κρατούσε μυστικά τα αρχεία με τις καταγγελίες για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά αστυνομικών γ) κρίνεται πια παράνομη η χρήση της λαβής πνιγμού (chokehold) δ) σε υποθέσεις παρακολούθησης και καταγραφής προσωπικών δεδομένων οι αστυνομικοί θα λογοδοτούν σε περίπτωση διαρροής ή μη ορθής χρήσης του υλικού ε) θεωρείται ποινικό αδίκημα να καλεί κανείς την αστυνομία ισχυριζόμενος ψευδώς ότι βρίσκεται σε κίνδυνο κι ενώ ταυτόχρονα καταγγέλει κάποιον βάσει χρώματος, φυλής ή θρησκείας. (Στις 25 Μαΐου 2020 μια λευκή γυναίκα στο Central Park της Νέας Υόρκης κάλεσε την αστυνομία και ισχυρίστηκε ψευδώς πως κινδυνεύει από έναν Αφροαμερικανό άντρα. Ευτυχώς ο τελευταίος βιντεοσκοπούσε το γεγονός και έτσι είδαμε όλοι ποιος απειλούσε τη δημόσια ασφάλεια).

*Στην πολιτεία της Αϊόβα: α) απαγορεύτηκε η χρήση της λαβής πνιγμού από τους αστυνομικούς και β) ο ανώτατος εισαγγελέας έχει άμεση πρόσβαση στα αρχεία της Αστυνομίας και στις περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων.

*Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον: α) απαγορεύτηκε η χρήση της λαβής πνιγμού β) απαγορεύτηκε η χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών εναντίον διαδηλωτών και γ) στην πόλη του Σιάτλ το δημοτικό συμβούλιο απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων και επέβαλε τη χρήση σωματικής κάμερας στα σώματα καταστολής των διαδηλώσεων.

*Στην πολιτεία του Κονέκτικατ: α) απαγορεύτηκε η χρήση λαβής πνιγμού β) επιβλήθηκε η χρήση σωματικής κάμερας στους αστυνομικούς και γ) απαγορεύτηκε στις υπηρεσίες ασφαλείας να εξοπλίζονται με στρατιωτικού τύπου υλικό.

*Στην πολιτεία της Μινεσότα απαγορεύθηκε η χρήση λαβής πνιγμού, ενώ διαλύθηκε το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης (η πόλη στην οποία δολοφονήθηκε ο George Floyd).

*Στην πολιτεία της Καλιφόρνια το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Berckley απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο αποφασίστηκε η απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων, αρμάτων μάχης και ξιφολογχών εναντίον διαδηλωτών.

*Στην πολιτεία του Τέξας και συγκεκριμένα στην πόλη του Όστιν: Περικοπές στον προϋπολογισμό της Αστυνομίας. Στην πόλη του Χιούστον, απαγόρευση της χρήσης λαβής πνιγμού και γονατίσματος στο λαιμό των συλληφθέντων, όπως και υποχρεωτική χρήση σωματικών καμερών από αστυνομικούς.

*Στην πολιτεία του Κολοράντο απαγορεύθηκε η χρήση της λαβής πνιγμού, ενώ στην πόλη του Ντένβερ γίνεται υποχρεωτική η χρήση σωματικής κάμερας και οι αστυνομικοί πρέπει ν΄ αναφέρουν αν απείλησαν κάποιον με όπλο.

*Στην πολιτεία της Τζόρτζια οι Αστυνομικοί υποχρεούνται να αναφέρουν επίσημα όταν κάποιος πολίτης είναι θύμα φυλετικής διάκρισης.

*Στην πολιτεία του Κεντάκι και συγκεκριμένα στην πόλη Λούισβιλ απαγορεύτηκε η απροειδοποίητη εισβολή Αστυνομικών σε οικίες (Στις 13 Μαρτίου 2020 σε παρόμοια εισβολή αστυνομικών σε σπίτι για το οποίο υπήρχαν υποψίες οτι βρίσκονται ναρκωτικά πυροβόλησαν και σκότωσαν την Breonna Taylor. Στο συγκεκριμένο σπίτι δεν βρέθηκαν ναρκωτικά).

Ας μη νομίσει κανείς ότι οι εχθροί της Δημοκρατίας θα παραδοθούν αμαχητί. Ένας ολόκληρος μηχανισμός που ξεκινάει απ΄ την παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ και φτάνει ως τις χιλιάδες φασιστικές και ρατσιστικές δημοσιεύσεις στο facebook, προσπαθεί ν΄ ανακόψει το κίνημα για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα. Γι΄ αυτό και όταν οι Δημοκρατικοί ζήτησαν καθολική απαγόρευση της λαβής πνιγμού, υποχρεωτική χρήση σωματικών καμερών και κυρίως μετριασμό των δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού στα σώματα ασφαλείας, ο Ν. Τραμπ το χαρακτήρισε ως απειλή για το νόμο και την τάξη. Και γι΄ αυτό είδαμε στο διαδίκτυο να δημοσιεύεται πως ο άτυχος George Floyd έπασχε από covid-19 (οπότε φυσικά δεν φταίει ο αστυνομικός για τον θάνατό του).

Ο Περικλής Κοροβέσης έλεγε ότι όταν κάποιος σου πει “ παράτα τα δεν αλλάζει τίποτα” κάνε τον πέρα κι από φίλο, γιατί η ηττοπάθεια θ΄ αλλάξει κι εσένα. Δεν θα ήθελα να είμαι αυτή η περίπτωση ανθρώπου. Γι΄ αυτό και δηλώνω την πλήρη αντίθεσή μου στους φασίστες και τους ρατσιστές, γι΄ αυτό βγήκα στους δρόμους να διαδηλώσω. Η Δημοκρατία είναι ευαίσθητο και ντελικάτο πολίτευμα και θέλει συνεχή επαγρύπνηση και καθημερινούς αγώνες.

 

Νέα Υόρκη, 22 Ιουλίου 2020

 

Φωτογραφίες του Λ. Κ. από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

 

 

Φωτογραφίες του Λ.Κ. από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s