ΑΝΝΑ ΒΙΧ (HANNELORE WICH)

Θα τη θυμόμαστε στην τελευταία ταινία του Σταύρου Τορνέ «Ένας ερωδιός για τη Γερμανία».

 

                                              φωτο: Χαρά Πελεκάνου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ – ΕΝΑΣ ΕΡΩΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=CytLU_6KBc4

                                            φωτο: Χαρά Πελεκάνου

 Πορεία του βλέμματος

Εκθεση με επιλεγμένα έργα της Αννας Βιχ (1949 – 1998) από τα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα, αλλά και βραβευμένες φωτογραφίες από την πρώιμη φάση της δημιουργίας της στη Γερμανία, μπορεί να δει το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5 Οκτώβρη (8μμ) στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16).

Εχοντας μεγαλώσει στη Φραγκφούρτη και ζήσει αρκετό καιρό στο Παρίσι, η Αννα Βιχ φτάνει στην Ελλάδα το 1975. Οι αποσκευές της: η φωτογραφική της μηχανή, η φωτογραφική παιδεία της Γερμανίας, η ανεξάρτητη προσωπικότητά της, η επαναστατικότητα της γενιάς του ’60 και η περιέργειά της να γνωρίσει την Ελλάδα του σήμερα, στην οποία ανοίχτηκε με αμεσότητα και ευθύτητα. Στην Αθήνα φωτογραφίζει για περιοδικά, διδάσκει φωτογραφία και εργάζεται για τον ελληνικό κινηματογράφο ως φωτογράφος πλατό και μοντέζ αρνητικού.

Κυρίως όμως η Αννα Βιχ φωτογραφίζει. Ως τον πρόωρο θάνατό της, το 1998, καταγράφει την Ελλάδα με προσωπική προοπτική και με επιστημονική σχεδόν ακρίβεια και συστηματικότητα. Θέματά της είναι: αστικά τοπία της Γερμανίας, δρόμοι και άνθρωποι της Αθήνας, τοπία της Ελλάδας, οι ελιές στον αρχαίο αθηναϊκό ελαιώνα, η θάλασσα, οι αδέσποτες γάτες των αθηναϊκών δρόμων, καθώς και ο ελληνικός κινηματογράφος. Παραγωγή και επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως την 1η Νοέμβρη, οι Γιάννης Σκοπετέας, Σταύρος Καπλανίδης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 30 Σεπτέμβρη 2000 

ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ: Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ (κλικ εδώ)

Λάδης, Φώντας. Athènes mes itinéraires : Une promenade à travers les sites du centre historique de la ville

Fondas Ladis · μετάφραση Blanche Molfessis, Anne-Fleur Clément · εικονογράφηση Xanthippe Micha Bania · φωτογράφιση Anna Vich, Jean – Francois Bonhomme. – Αθήνα : Μνήμες, 2004. – 40σ. : εικ. · 22×17εκ.

Λάδης, Φώντας. Διαδρομές στην Αθήνα : Μια ποιητική περιήγηση στις τοποθεσίες του ιστορικού κέντρου της πόλης · εικονογράφηση Ξανθίππη Μίχα – Μπανιά · φωτογράφιση Άννα Βιχ, Jean – Francois Bonhomme, κ.ά. – 3η έκδ. – Αθήνα : Μνήμες, 2004. – 40σ. : εικ. · 22×17εκ.

Σχολιάστε