«Εικαστική Διάβαση» στην Τήνο

 

Πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι καλοκαιρινές εκθέσεις στα ελληνικά νησιά. Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής ήταν εκείνη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Τήνο, στο Πνευματικό Κέντρο του Πύργου, με τίτλο «Εικαστική Διάβαση». 

Η έκθεση δημιουργήθηκε από την αγάπη μιας ομάδας Γάλλων καλλιτεχνών και του Έλληνα Δημήτρη Ρόμβου για το νησί. Η ιδιαίτερη σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο ξεκίνησε τα χρόνια του 1980, τότε που ο μπαρμπα-Φίλιππας Σερπετίνης, σοφός άνθρωπος της Εξω Μεριάς, συναντήθηκε με τον Γάλλο αρχιτέκτονα Μισέλ Νεριάλ.
Ο αρχιτέκτονας γοητεύτηκε από το τοπίο του Πύργου και επέλεξε να εγκατασταθεί στην πλαγιά της Φανερωμένης. Ο Μισέλ Νεριάλ μετέδωσε την αγάπη του για τον Πύργο στους φίλους και συμπατριώτες του από το Κλεμόν Φεράν της Γαλλίας. Σε μια από τις φιλικές συγκεντρώσεις ζωγράφων και καλλιτεχνών στο Κλεμόν Φεράν γεννήθηκε η ιδέα μιας έκθεσης
στον Πύργο. Η συνάντησή τους με τον Δημήτρη Ρόμβο, καλλιτέχνη του Ελληνισμού του εξωτερικού, έδωσε πνοή στο σχέδιο. Στην έκθεση της Τήνου ο Andre Corny παρουσίασε ακουαρέλες, που μεγάλο μέρος τους φιλοτεχνήθηκε κατά την επίσκεψή του στον Πύργο το 2001. Η Christiane Hirsch εξέθεσε ακρυλικά που αποκαλύπτουν την απομόνωση, την αδιαφορία και τον αποκλεισμό. Η Anne Marie Riviere έδειξε αφίσες και έργα της από την επιμέλεια συντήρησης έργων τέχνης. Ο Michel Neyrial πρότεινε εφήμερες βραδινές προβολές. Ο Ελληνας γλύπτης Δημήτρης Ρόμβος επέλεξε τον ανοιχτό χώρο. Δουλεύει, άλλωστε, με διάφορα μέσα: χαρτόνια, πηλό, γύψο και μέταλλα, αλλά και με πινέλα σε καμβά και σε υφάσματα. Στην έκθεση παρουσίασε τέσσερα τοπία από τον Βώλακα της Τήνου, τρεις γραφιστικές επεμβάσεις σε θέματα βράχων, ενώ δούλεψε επίσης δύο μπούστα του Τήνιου συνθέτη Σκαλκώτα.                                                                                                            

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 21/08/2003

Η μαρμαροτεχνία στην Τήνο

Πέμπτη, 2 Σεπτέμβριος 2010

 

Είναι ένα φαινόμενο στον χρόνο, αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου η συνέχιση της παράδοσης του μαρμάρου στην Τήνο. Όχι μόνο δεν έσβησε ή θάμπωσε η παράδοση της μαρμαροτεχνίας, όπως συνέβη σε άλλα νησιά με μεγάλη επίσης παράδοση, αλλά συνεχίζει και εξακολουθεί και συσπειρώνει νέους τεχνίτες και αξιόλογους δημιουργούς.

 Κέντρο της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο είναι παραδοσιακά ο Πύργος, το πανέμορφο, αρχοντικό χωριό, όπου υπάρχει και το Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, που από τη δεκαετία του ’50 προσφέρει στον τόπο γλύπτες και ζωγράφους. Είναι μεγάλη η παράδοση του Πύργου, με τον Χαλεπά, τον Φιλιππότη, τον Σώχο και τόσους άλλους μεγάλους γλύπτες του ελληνικού 19ου αιώνα να συνδέονται με τον μικρό αυτόν, μαγικό, τόπο. Αλλά είναι όλη η λεγόμενη Εξω Μεριά στην Τήνο που έχει μεγάλη παράδοση στη μαρμαροτεχνία και τη μαρμαρογλυπτική.

Ο επίσης πανέμορφος Πάνορμος, το επίνειο του Πύργου, με το δραστήριο Πνευματικό Κέντρο συμβάλλει στον ανοιχτό διάλογο σπουδαστών και κοινωνίας. Εως τις 10 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Πάνορμου, παρουσιάζεται μια πολύ όμορφη έκθεση που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, τη συνέχιση, δηλαδή, μιας μακράς και καλά ριζωμένης παράδοσης.

Η έκθεση «Η μαρμαροτεχνία στην Τήνο σήμερα», την οποία επιμελήθηκε ο γλύπτης-ζωγράφος Δημήτρης Ρόμβος, Τήνιος καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι, παρουσιάζει έργα μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου (που είναι στον Πύργο), καθώς και έργα μικρών μαθητών που μπαίνουν και αυτά στο κλίμα. Είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς ότι η Τήνος έχει μια τόσο βαθιά ριζωμένη σχολή μαρμαρογλυπτικής που μπολιάζει αμέσως τους σπουδαστές σε μια γραμμή παράδοσης. Το Πνευματικό Κέντρο, όπως λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου κ. Ηλίας Τζαβελόπουλος, θέλει να διεκδικήσει την εκπαιδευτική, διοικητική και υλική ενδυνάμωση του Σχολείου Καλών τεχνών, που έχει μοναδικότητα στον ρόλο και στην προσφορά της σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, με όλες τις δυσκολίες του τόπου μας, η μοναδικότητα, η εξειδίκευση, η παράδοση πρέπει να προστατεύονται, να καλλιεργούνται και να αναδεικνύονται ως πλούτος πολιτισμού, δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η έκθεση έχει μηνύματα αισιοδοξίας για τους νέους Έλληνες μαρμαρογλύπτες που συνεχίζουν δημιουργώντας.

THΛEΦOΣ

………………………………………

 

Και εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε μια γαλλική ταινία μικρού μήκους που παίζει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΜΒΟΣ

 Comment j’ai arête – Charles Senard (2006)

http://vimeo.com/16399674

Σχέδια του Δημήτρη για την ΤΡΥΠΑ

 

 

Σχολιάστε